Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και φοιτητών επιλέγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και η Αμερική αποτελούν δελεαστικούς προορισμούς, λόγω των αναγνωρισμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που διαθέτουν.
Η διαδικασία εισαγωγής διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πανεπιστημίων, καθιστώντας αναγκαία την υποστήριξη των υποψηφίων σε μία βήμα προς βήμα προσέγγιση.
Η διαδικασία αιτήσεων για Πανεπιστήμια στο Εξωτερικό περιλαμβάνει:
- Καθοδήγηση στην επιλογή προγραμμάτων και πανεπιστημίων σε Ευρώπη και Αμερική. Συγκέντρωση πληροφοριών για όλα τα αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα που ταιριάζουν στο προφίλ του υποψηφίου και για τα οποία πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής.
- Συμπλήρωση των αιτήσεων. Ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων, εντός των προθεσμιών, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του υποψηφίου.
- Προετοιμασία CV, personal statement*, essays κτλ. Επεξεργασία των εγγράφων που χρειάζεται να προετοιμαστούν.
*Personal statement είναι μία έκθεση που απαντάει στο γιατί ο υποψήφιος επέλεξε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα/πανεπιστήμιο και γιατί θα πρέπει να τον επιλέξουν και αυτοί. Είναι η ευκαιρία του να ξεχωρίσει έναντι των άλλων υποψηφίων και αποτελεί βασικό μέρος της αίτησής του, αφού το Personal statement μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αποδοχή της αίτησης από το πανεπιστήμιο ή κολέγιο της επιλογής του. - Προετοιμασία συστατικών επιστολών. Σε περίπτωση που χρειαστεί, γίνεται η σύνταξη των συστατικών επιστολών που απαιτούνται από τα πανεπιστήμια αναδεικνύοντας τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα του υποψηφίου.
- Επικοινωνία με τα πανεπιστήμια και υποστήριξη ακόμα και μετά την υποβολή της αίτησης. Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της διαδικασίας για τυχόν συμπληρωματικές ενέργειες.
* Σε περιπτώσεις υποψηφίων που δεν έχουν αποφασίσει το αντικείμενο των σπουδών τους υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης Ερωτηματολογίων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προκειμένου να προσδιοριστούν οι Σχολές και τα Τμήματα που ταιριάζουν στον υποψήφιο.
Ανάλογα τη χώρα, το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές. Για τα περισσότερα προγράμματα η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινάει το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) και ολοκληρώνεται την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο).
Για την Αμερική ολοκληρώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Για την Ευρώπη πολλά προγράμματα δέχονται αιτήσεις μέχρι και το Μάιο, ενώ για όσα υπάρχει περιορισμένος αριθμός εισακτέων, κλείνουν νωρίτερα οι προθεσμίες των αιτήσεων.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία των αιτήσεων έγκαιρα.
Τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα θα ζητήσουν τα παρακάτω έγγραφα:
- Απολυτήριο Λυκείου (πρωτότυπο αντίγραφο και μεταφρασμένο) ή IB Diploma
- Αναλυτική Βαθμολογία, συνήθως της Α, Β και Γ Λυκείου
- Πιστοποίηση Αγγλικών (IELTS/TOEFL)
- CV (Βιογραφικό σημείωμα)
- SAT scores (για Αμερική και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια π.χ. Bocconi)
- Motivational Letter/ Personal Statement
- Συστατικές Επιστολές από καθηγητές
* Ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν.
Ανάλογα το πρόγραμμα. Τα περισσότερα ζητάνε για την υποβολή της αίτησης:
- Απολυτήριο Λυκείου (Σε περίπτωση που δεν έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας στο Λύκειο, θα χρειαστείτε μία Βεβαίωση Σπουδών την οποία μπορείτε να ζητήσετε από το σχολείο σας) ή IB Predictions.
- Αναλυτικές Βαθμολογίες (Α’, Β’, Γ’ Λυκείου)
- CV (Βιογραφικό σημείωμα)
- Motivational Letter/ Personal Statement
- Συστατικές Επιστολές από καθηγητές
- SAT scores (για Αμερική και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια π.χ. Bocconi)
Δέχονται να σταλούν αργότερα η πιστοποίηση των Αγγλικών (IELTS/TOEFL)
Όχι, σχεδόν όλα τα προγράμματα δέχονται αιτήσεις και ας μην έχουν ολοκληρωθεί οι προπτυχιακές σπουδές. Επιπλέον, πολλά πανεπιστήμια κυρίως στην Ευρώπη, ακολουθούν πολιτική τήρησης σειράς προτεραιότητας, οπότε είναι πάντα ωφέλιμο να υποβληθεί αίτηση το συντομότερο δυνατό.
Ανάλογα τη χώρα, το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές. Για τα περισσότερα προγράμματα η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινάει το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) και ολοκληρώνεται την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο). Υπάρχουν και αρκετά πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν με admission rounds (κυλιόμενες προθεσμίες έως τις οποίες δέχονται αιτήσεις: μία το φθινόπωρο, μία το χειμώνα και μία την άνοιξη).
Προσοχή! Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε αίτηση για κάποια υποτροφία, οι προθεσμίες για τα προγράμματα μπορεί να διαφέρουν.
Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα θα ζητήσουν τα παρακάτω έγγραφα:
- Πτυχίο (αυθεντικό και μεταφρασμένο).
- Αναλυτική Βαθμολογία.
- Περιγραφές μαθημάτων
- CV (Βιογραφικό σημείωμα)
- Motivational Letter (Personal Statement)
- Συστατικές Επιστολές (Reference Letters) από καθηγητές ή εργοδότες
- Πιστοποίηση Αγγλικών (IELTS/TOEFL)
- GMAT/GRE
* Ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν.
Ανάλογα το πρόγραμμα. Τα περισσότερα ζητάνε για την υποβολή της αίτησης:
- Πτυχίο (Σε περίπτωση που δεν έχετε ολοκληρώσεις τις σπουδές σας θα χρειαστείτε μία Βεβαίωση Σπουδών την οποία μπορείτε να ζητήσετε από τη γραμματεία της σχολής σας.)
- Αναλυτική Βαθμολογία (Σε περίπτωση που δεν έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας, στέλνετε τη διαθέσιμη βαθμολογία σας τη στιγμή της αίτησης)
- CV (Βιογραφικό σημείωμα)
- Motivational Letter (Personal Statement)
- Συστατικές Επιστολές (Reference Letters) από καθηγητές ή εργοδότες.
- Περιγραφές μαθημάτων
Υπάρχουν προγράμματα πανεπιστημίων που δέχονται τα scores των test Αγγλικών IELTS ή TOEFL και των test ικανοτήτων GMAT ή GRE να σταλούν αργότερα.
Συζήτηση της συμβούλου με τον υποψήφιο σχετικά με τη λήψη του ακαδημαϊκού του προφίλ.
Προσδιορισμός του είδους του προγράμματος σπουδών, με βάση το προφίλ του και τους στόχους που έχει θέσει για την ακαδημαϊκή και εργασιακή του εξέλιξη.
Προσδιορισμός της χώρας ενδιαφέροντος.
Αποστολή πακέτου προσφοράς & συνεργασίας.
Το κόστος των διδάκτρων διαφέρει σημαντικά ανάλογα την υπηκοότητα, τη χώρα, τη διάρκεια του προγράμματος και το αντικείμενο των σπουδών που έχει επιλεγεί.